Haberler - Genç Adam

Hizmet Hareketi İslam dünyasına model oldu, karalamalar üzücü

Türk ve Arap entelektüeller, Müslüman toplumların iktidarla, devletle ve değişimle yüzleşmesini tartıştı. İstanbul’da düzenlenen forumda bir araya gelen akademisyenler, devletin kutsanmaması gerektiği ve İslamcı siyasetçilerin iktidar sınavından kaldığı üzerinde görüş birliğine vardı.

Turkish Review ve Hira dergisinin tertiplediği forumda bir araya gelen Türk ve Arap entelektüeller, Müslüman toplumlarda devletin yerini tartıştı. Katılımcılar, devleti dönüştürmesi gereken siyasetçilerin iktidarda kaldıkça devlet tarafından dönüştürüldüğünü vurguladı. Faslı uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Semir Budinar, Hizmet hareketinin faaliyetleriyle İslam dünyasına örnek teşkil ettiğini söyledi. Suriyeli Araştırmacı Yazar Dr. Cemal Seferti ise Hizmet’in karalanmasının üzücü olduğunu ifade etti.

Turkish Review ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği Türk‐Arap Entelektüeller Forumu kapsamında İstanbul’da bir araya gelen akademisyenler, Müslüman toplumlarda devletin yerini tartıştı. Birçok İslam ülkesinden önde gelen akademisyen, düşünce adamı ve gazetecinin katıldığı ‘Müslümanların devletle imtihanı: Toplumsal değişim için alternatif modeller’ konulu forumun ilk gününde, İslamcı politikacıların devletle imtihanlarını kaybettikleri görüşü dile getirildi. Katılımcılar, devleti dönüştürmesi gereken siyasetçilerin iktidarda kaldıkça devlet tarafından dönüştürüldüğünü vurguladı. Türk ve Arap entelektüellerin üzerinde ittifak ettiği bir diğer konu ise devletin kutsanmasının yanlış olduğu görüşü oldu.

Zaman yazarı Ali Bulaç, Türkiye’de İslamcı siyasetçilerin iktidara devleti dönüştürmek vaadiyle gelmiş olmalarına rağmen konumlarının nimetlerinden faydalandıkça devletin bir parçası hâline geldiklerini söyledi. Türkiye’deki İslamcıların hatasının iktidarı sadece iktidar için istemeleri olduğunu belirten Bulaç, AKP hükümetinin bir diğer yanlışının da daha önce bağımsız bir şekilde hareket eden dini cemaatleri devlete bağımlı kılmaya çalışmak olduğunu kaydetti. Türkiye’deki İslamcı politikacıların yozlaşmış yönetiminin ülkedeki laik kesimde dine karşı bir nefret meydana getirdiğini savunan akademisyen yazar, ülkeyi daha önce kontrol eden “eski güçlerin” yolsuzluk davasını kullanarak AKP yardımıyla dini cemaatleri yok etmek istediğini de söyledi.

Kahire Üniversitesi Darululum Fakültesi İslam Felsefesi Bölüm Başkanı Muhammed el Şarkavi de Müslüman ülkelerde ‘İslam’ kelimesinin büyük kitleleri mobilize etmek için kullanıldığını ifade ederek, “Demokratik sistemin de yardımıyla kolaylıkla iktidara gelebiliyorlar. Ancak uzun süre iktidarda kaldıklarında demokratik olarak körelmeye başlıyorlar. Hem demokratik ve hem de İslami değerleri daha az göz önünde bulundurmaya başlıyorlar.” dedi. İslam dünyasında halk ile devlet arasındaki ilişkilerin sil baştan yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Doç. Dr. İhsan Yılmaz da Türkiye’nin Ortadoğu ve İslam ülkeleri için “bir model değil, ancak ders alınacak bir tecrübe” olduğunu söyledi.
Hizmet, İslam dünyasına model oldu, karalamalar üzücü

Tunuslu akademisyen Dr. Ahmed Ka’lul ise sunumunda İslam’da devleti yönetmekle ilgili bir kuralın olmadığına dikkat çekti. Tunus Başbakanı’nın danışmanlığını yapan Ka’lul, ümmetin zamana ve şartlara göre kendisi için en iyi olanı tabi bir şekilde belirlemesi gerektiğini söyledi. Uluslararası Afrika Üniversitesi Rektörü Hasan Mekki ise yönetimde ideolojiye yaslanmanın toplumun aleyhine sonuçlanacağını belirtti. Mekki, İslam tarihinde halk ile devlet arasında sürekli bir mücadele görüldüğünü, ancak ilk kez Fethullah Gülen Hocaefendi’nin devletle çatışmadan hem halkı hem de devleti dönüştürme modeli ortaya koyduğunu kaydetti. Mekki, “Gülen anarşiye bulaşmadan devlet-millet kaynaşmasını sağlamaya çalıştı.” ifadelerini kullandı. Faslı sosyoloji profesörü Semir Budinar da Hizmet hareketinin Müslüman dünyanın hayallerini gerçekleştirmesinde çok büyük katkıda bulunduğunu belirtti. Hareketin tüm alanlardaki faaliyetlerinin İslam dünyasına örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Suriyeli araştırmacı-yazar Dr. Cemal Seferti de, “Bu hareket, çok büyük hizmetler etmiştir. Türkiye’de yönetim tarafından Hizmet Hareketi’nin karalanması üzücü. İslami söylemlerle ortaya çıkan bir yönetimin, kendisi gibi düşünmeyene zarar vermemesi gerekiyor.” diye konuştu. Forum’a Cezayir’den katılan Profesör Muhammed Babaammi ise Hizmet’in dinamiklerinin sıradan sosyolojik sınıflandırmalarla açıklanamayacağını ifade ederken, Bosna Hersekli Prof. Dr. Safvet Haliloviç, camianın son yıllarda İslam tarihinde görülmemiş hizmetlere vesile olduğunu dile getirdi.

 

Add comment


Security code


Refresh

back to top
  • EN SON EKLENENLER
  • EN ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLAR

ARAMA

Herkül Nağme

Herkül Nağme..Ezcümle, M. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin bütün eserlerinin, sohbetlerinin, şiirlerinin hep bu nağmeyi terennüm ettiğini söylemek pekâla mümkündür...

SAİD NURSİ'YE İFTİRALAR..

Aksiyon Burç FM

Zaman Mehtap TV

Samanyolu TV Küre TV

Radyo Cihan Ebru Tv

Herkül

BU GÜNLER DE GEÇECEK

ÇATLAYAN RÜYA

ÇARPITILAN BEDDUA!

ŞAHİT OL YA RAB...

Mefkure Yolculuğu