Haberler - Genç Adam

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Kürt meselesine çözüm yaklaşımı PKK'yı panikletti

Fethullah Gülen Hocaefendi'nin Kürt sorununun çözümüne yönelik 24 Ekim'de yaptığı 'Terör ve Izdırap' başlıklı sohbeti PKK tarafından Doğu ve Güneydoğu'da çarptırılıyor. Sohbetin içinde bölge halkıyla kucaklaşmadan bahseden Hocaefendi'nin bazı sözlerini cımbızlayan PKK ve ona yakın medya grupları sanki Hocaefendi, bölge insanına şiddet uygulamasını istiyormuş gibi kara propaganda yapmaya başladı.


Fethullah Gülen Hocaefendi'nin birlik ve beraberlik vurgusu yaptığı 'Terör ve Izdırap' konulu sohbeti terör örgütünü paniğe sevk etti. Terör örgütü, açıklamalardaki bazı bölümleri 'kes-yapıştır' yöntemini kullanarak, Gülen'in, sanki bölge insanına şiddet uygulamasını istiyormuş gibi propaganda yapmaya başladı. Oysa Hocaefendi, sohbetinde bölge insanıyla kucaklaşmak gerektiğini anlatıyor. Hocaefendi, bölge insanına kulak vermek gerektiğinin altını çizdi. Bediüzzaman Said-i Nursi Hazretleri'nin yıllar önce yaptığı bir tavsiyeye dikkat çekti. Bediüzzaman, 100 yıl önce Van'da Kürtçe eğitim veren büyük bir üniversitenin kurulmasını istemişti. Mesela açıklamadaki şu bölüm ezberleri bozacak mahiyetteydi: "Neden okullarda Kürtçenin de öğretilmesine fırsat verilmedi? Yurtdışındaki okullarımızda, hatta Amerika'da bile Türkçe seçmeli ders olarak okutuluyor ve kimse buna mani olmuyor. Büyük devlet olmanın hususiyeti budur. Bir dönem balyoz gibi tepelerine inerek bunları sindiririz zannettik. Hâlbuki her balyoz sadece kini ve nefreti kamçıladı. Ve bunu arkadan gelen nesiller tevarüs etti ve bir milleti yutacak hale geldi. Meselenin üzerine bağırıp çağırarak, yakıp yıkarak ve öldürerek değil; akıl, firaset ve şefkatle gidilmelidir." Hocaefendi, bölge insanına daha çok hizmet götürülmesini istiyor ve bölge halkının dertlerine deva olunma çabasının, yıllar önce başlaması gerektiğini vurguluyor. Gülen açıklamasında 'keşke o insanları kucaklayabilecek devlet memurları gönderilebilse' diyordu.

Bazı yazarlar Fethullah Gülen'in açıklamalarının PKK'yı paniğe sevk ettiğini bu yüzden Hocaefendi aleyhinde propaganda yapıldığını vurguladı. Kürt sorununun çözümü noktasında Fethullah Gülen Hocaefendi'nin dile getirdiği görüşlerin PKK'yı rahatsız ettiğini söyleyen Yazar Mümtaz'er Türköne, "PKK'nın varlığı ve geleceği Kürt sorununun çözümüne bağlı. Hocaefendi de sorunun çözümü için çok önemli şeyler söyledi. Sorunun çözümü için bugüne kadar sorgulanmamış politikalar geliştirdi. Sorunun çözümü için atılan adımlar PKK'yı gereksiz hale getireceği için PKK ayağa kalkıyor, itiraz ediyor, demagoji yapıyor. Hocaefendi'nin sorunun çözümü noktasındaki mesajlarının PKK'yı paniğe sevk ettiğini düşünüyorum. PKK kendi tabanını kemikleştirmek için Hocaefendi'ye savaş açtığını düşünüyorum." diye konuştu. PKK'nın Hocaefendi'nin sözlerini çarpıtmasını Marksist Leninizm taktiğine benzeten Türköne, "Karşısındakinin sözlerini amacından saptırmaya çalışıyor. Kürtlerin de artık PKK'nın silahlı vesayetini tasfiye etmesi gerekiyor. Şuandaki karşımızdaki tablonun tamamı PKK'nın silahlı vesayetinin yol açtığı vesayetten ibaret. Silahın üstünlüğünün sona ermesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ise Gülen'in açıklamalarının çok olumlu mesajlar içerdiğini belirtti. Özellikle Kürtçe'nin serbestliği ile ilgili değerlendirmelerin radikal bir çıkış olduğuna vurgu yapan Övür, "Türkiye'deki muhalefet ya da siyasi erkler hep karşısındakinin negatif tarafını ortaya çıkararak baktı olaya. Burada da onu görüyorum. Hoca sağduyuya çağırıyor. O camia açısından radikal bir çıkış yapıyor. Bu olumlu tarafına bakmıyorlar. Oradan bir cümlesini cımbızlayarak siyaset yapıyorlar. Ben bunu doğru bulmuyorum. Bu halklar arasında dostlukları değil, düşmanlığı getiren bir yaklaşım bu. Bunu her kesimde görmek mümkün. PKK bunu en iyi yapanlardan biri." diye konuştu. PKK'nın kendisi dışında hiç kimsenin çözüm üretmesine tahammül edemediğini dile getiren Övür, "Sadece Gülen hocanın değil, diğer sivil toplum hareketlerinin de çözüm üretmesinden rahatsız oluyor. Bizim eski devlete benziyor. Kürt vatandaşları bu konuda daha sağduyulu yaklaşıyor diye düşünüyorum. Çok büyük oranda sağlıklı bakan kesim var." şeklinde konuştu.
Kucaklaşma meselesi onları rahatsız ediyor

PKK'nın Gülen aleyhinde yaptığı kara propagandayı bölgenin siyasetçileri de eleştiriyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili Mehmet Galip Ensarioğlu, Hocaefendi'nin 'bölge halkıyla kucaklaşılmalı' gibi ifadelerinin PKK'yı rahatsız etmiş olabileceğini söyledi. Gülen hakkındaki kara propagandanın PKK'nın yayın organlarında son dönemde sıkça yapılmaya başlandığına dikkat çeken Ensarioğlu, "Fethullah Gülen cemaatinin bölgedeki yapılanmasına karşı mücadele edilmesi gerektiği, hatta savaşılması gerektiği gibi ağır ifadeler de kullanılıyor. Kendinden olmayana tahammül etmeyen kendine tahammül beklemesin. Kendinden olmayana bu şekil muamele ederse bu olmaz. Bu onların samimiyetini de sorgular hale getirir. Her fikre her görüşe saygı göstereceğiz. Bu kucaklaşma meselesi herhalde rahatsız ediyor onları. Acaba bizim zeminimiz mi elimizden gidiyor? Diye kaygı var. Bölgeye ilgi duymaları olumlu laflar etmeleri herhalde rahatsız ediyor onları." şeklinde konuştu.

 

 

Add comment


Security code


Refresh

back to top
  • EN SON EKLENENLER
  • EN ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLAR

ARAMA

Herkül Nağme

Herkül Nağme..Ezcümle, M. Fethullah Gülen Hocaefendi'nin bütün eserlerinin, sohbetlerinin, şiirlerinin hep bu nağmeyi terennüm ettiğini söylemek pekâla mümkündür...

SAİD NURSİ'YE İFTİRALAR..

Aksiyon Burç FM

Zaman Mehtap TV

Samanyolu TV Küre TV

Radyo Cihan Ebru Tv

Herkül

BU GÜNLER DE GEÇECEK

ÇATLAYAN RÜYA

ÇARPITILAN BEDDUA!

ŞAHİT OL YA RAB...

Mefkure Yolculuğu